Articles for november 2016

Jutbakken weer geplaatst.

De nieuwe stalen jutbakken zijn geplaatst nu nagenoegimg_0446 alle kliko’s van het strand zijn verwijderd.

Dit initiatief “Doe mee, verlos de Zee” is overgewaaid uit Zeeland en blijkt ook hier een groot succes.

Geschiedenis

Doe mee, verlos de zee! is in 2010 ontstaan op de stranden van Goeree-Overflakkee. Jutter Matthijs Lievaart verzamelde op De Kwade Hoek een berg zeeafval en plaatste daarbij, een van juthout vervaardigd, bordje met de slogan “Doe mee, verlos de zee!“. Toen hij 2 weken later terug kwam was de berg tot zijn verbazing enorm gegroeid. Wandelaars hadden in grote getale gehoor gegeven aan zijn oproep!

ztrdg_verlosdezee_01_pol-248x300

De berg werd af en toe verwijderd door de boswachters van Natuurmonumenten, die geen idee hadden wie hier achter zat. Na enkele maanden plaatsten zij er een houten bak en bevestigden daarop het oorspronkelijke bordje. Matthijs heeft daarop contact gezocht met Natuurmonumenten en een mooie samenwerking volgde.

Onze houten jutbakken(onder) bleken niet bestand tegen de natuur en in deze stapelbare gegalvaniseerde bakken(boven) hebben zij een waardige vervanger.

hp-1

 

 

 

 

 

 

 

Strandpost Julianadorp vernieuwd

De Stichting Strandexploitatie Noordkop heeft dit jaar de strandpost Julianadorp vervangen door een nieuw gebouw met een passende uitstraling.

dsc_0731

Niet langer containers stapelen en jaarlijks op en afbouwen maar een vaste post.

We zijn erg blij met de steun en toestemming van de Gemeente Den Helder, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Noorder Kwartier.

schermafbeelding-2016-11-25-om-16-45-19

Het gebouw is geheel van hout opgetrokken door Meerkerk Houtbouw en in twee maanden gebouwd.

schermafbeelding-2016-11-25-om-16-42-21
Installatie techniek Alectric gevestigd in Den Helder is verantwoordelijk voor de gehele technische installatie.

Door een bijschermafbeelding-2016-11-25-om-16-39-28drage van de Helderse Coöperatieve Windmolen Vereniging “De Eendragt” is de strandpost voorzien van zonnepanelen en bijbehorende apparatuur en is energie neutraal.

De post heeft twee lagen met op de begane grond slaapplaatsen voor de strandwachten, bijbehorende douches en toiletten. Een volledig geoutilleerde EHBO kamer en vrij toegankelijke dames, heren en mindervaliden toiletten.

foto-jdorpOp de bovenverdieping bevinden zich de keuken en eetkamer, twee slaapkamers en de uitkijk ruimte. Het  overzicht op het strand en de zee is uitstekend en het is prettig werken.

Aan de duinkant is de loopbrug en het pad ook voor mindervaliden geschikt en de EHBO van daaruit ook met een rolstoel te bereiken. Aan de zeezijde geeft een stalen trap toegang tot de post en EHBO.

De posten op Zandloper en Duinoord zullen de komende jaren ook verplaatst en vervangen worden maar zonder slaapgelegenheid.img_2512img_0344

Om de post tegen de elementen te beschermen is er een wal van zand om gelegd. Dit om uitslijping van het zand onder de post te voorkomen. Die gaat dan in verhouding steeds hoger op de poten staan.

Op deze foto is goed te zien dat het hout al helemaal uitbleekt onder invloed van de zon en de zilte lucht. Vergelijk deze maar eens met de bovenste foto.

 

 

 

Nutsvoorzieningen op de stranden Julianadorp, Zandloper en Duinoord

Aanleg nutsvoorzieningen stranden volop bezig

img_0434

Het strandseizoen is al weer voorbij, de burger heeft nu even meer aandacht voor Sinterklaas en Kerstman, maar voor de Stichting Strandexploitatie Noordkop zijn de nieuwe voorbereidingen voor het zomerseizoen 2017al begonnen. Zo wordt nu hard gewerkt aan nieuwe nutsvoorzieningen bij de stranden.

De gemeenteraad van Den Helder heeft dit jaar geld vrijgemaakt om nieuwe nutsvoorzieningen aan te brengen bij de drukkere (Blauwe Vlag) stranden, met een permanent strandpaviljoen. Dat gaat om de Strandslagen Julianadorp aan Zee, De Zandloper en Duinoord. In het kader van de Natura 2000 regelgeving en het tijdsverloop van de aanbestedingen, was het niet mogelijk om eerder te starten met deze werkzaamheden. Momenteel wordt hard gewerkt om deze strandslagen voor eind van het jaar te voorzien van de nieuwe nutsvoorzieningen en bluswatervoorzieningen.

img_0432

De strandslag Julianadorp aan Zee is zo goed als gereed, aan de overige wordt gewerkt.

“Zover wij weten is dit de eerste strandslag in Nederland met een brandblusstandpijp op het strand”, zegt voorzitter Jan Roelofsen.

De Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) is enorm blij met deze voorzieningen. Water, electra en riool zijn aan de huidige eisen aangepast en verder zijn digitale voorzieningen meegenomen voor onder meer de aansluiting van Wifi op deze stranden.”