Naar de inhoud Naar de footer

Verantwoordelijkheden

/ De Stichting / Verantwoordelijkheden

De Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) voert in opdracht van de gemeente Den Helder het beheer over het strand en de opgangen. Den Helder beschikt over een breed strand dat zich over ruim 7 kilometer uitstrekt met 8 strandopgangen.

Onze verantwoordelijkheden

Hoe schoon is het strand, wat is de kwaliteit van het zwemwater, zijn er gevaren, het informeren van onze badgasten is belangrijk. Onze verantwoordelijkheden omvatten het bewaken van de veiligheid van zwemmers en strandgangers, het handhaven van strandregels en het verlenen van hulp indien nodig. Ons team van lifeguards staat klaar om ervoor te zorgen dat iedereen een zorgeloze dag aan het strand kan beleven. Ontdek meer over onze verantwoordelijkheden:

De strandbewaking voor de Helderse stranden valt onder de verantwoording van de Stichting Strandexploitatie Noordkop(SSN). De strandwachten worden in het hoogseizoen, van eind juni tot begin september, door de SSN in loondienst genomen. De posten zijn dan open van 10.00-18.00 of zoveel korter of langer als noodzakelijk is. Buiten het hoogseizoen van begin mei tot eind september wordt er alleen bewaakt op zaterdag en zondag van 12.00-17.00.

Wat is strandbewaking?
Dit zijn alle maatregelen die genomen moeten worden om het strand van Den Helder veilig te maken en te houden voor zowel bezoekers, badgasten en zwemmers. Hiervoor heeft de SSN de beschikking over drie strandposten, drie 4WD auto’s en drie GRX 420 brandingboten en digitale communicatie apparatuur. Meest belangrijk zijn natuurlijk de 35 strandwachten die jaarlijks na een selectiedag worden aangenomen.

Is het strand schoon en veilig?
Denk hierbij aan glas, verontreiniging, vuil etc. Dat kun je niet laten liggen. Opruimen, gebied afzetten en later opruimen is dan het motto.

Is de zee veilig?
Denk aan hoge golven, (onder)stroming en muien, aflandige wind etc. “de zee is nooit veilig”

Wat doen wij eraan?

  • Informeren d.m.v. informatieborden, strandwachten en flyers.
  • Toezicht van strandwachten aan de waterlijn en vanaf de strandpost.
  • Preventief optreden door strandwachten zoals het verbieden van drijflichamen in zee, verwijzen naar veilig zwemwater etc.
  • Gele vlag hijsen en/of het beperken van het zwemgebied aangegeven d.m.v. de geel-rode beachflags.
  • Rode vlag hijsen en strikte handhaving van het zwemverbod.

Voordat het strandseizoen begint zijn de werknemers al bezig de opgangen en het strand gereed te maken. Fietsenstallingen worden uitgegraven of opgezet, meer als 100 kliko’s en droppits geplaatst. De SSN verzorgt het reinigen van de Helderse stranden, opgangen en in het weekend ook de parkeerplaatsen. Hiervoor zetten wij ons vaste personeel in aangevuld met vakantiekrachten en strandwachten. ‘s Morgens vroeg gaan er twee teams op pad om alles wat op de opgangen en het strand aan vuil is achter gebleven op te ruimen. Wanneer dat nodig is zetten we ook onze traktor met beachcleaner in. Na 10.00 uur wordt het druk op de opgangen en kun je daar niet meer te werken met een auto, shovel of traktor. Bij de hoofdstranden maken de strandwachten een ronde op het bewaakte gedeelte. Ze zetten aan de randen de beachvlaggen uit en kijken of er geen glas of ander vuil ligt en ruimen dit op. Het strand moet tenslotte niet alleen schoon maar ook veilig zijn.

‘s Avonds rond 19.00 beginnen we met een vuilronde en legen we alle vuilnisbakken op het strand en de opgangen. Vaak zijn we daar tot 22.30 mee bezig. Zo kunnen we de nieuwe dag weer met nagenoeg lege bakken beginnen. Meestal is dit voldoende maar na een storm spoelt er vaak veel rommel aan. Eb en vloed houden zich helaas niet aan onze werktijden en spoelt er rond het middaguur troep aan, dan gaan we vrolijk aan de slag om dit voor u op te ruimen. Wier en driftwood en andere natuurlijke materialen die aanspoelen kunnen rustig wachten tot de volgende ochtend of mogen blijven liggen. Ook leuk voor kinderen en uw hond gaat ook graag achter een stuk hout aan.

Mocht er een levende zeehond of bruinvis aanspoelen brengen we die met behulp van de dierenambulance een stukje op weg naar Pieterburen of SOS Dolfijn in Harderwijk maar mogelijk dit jaar nog op Texel bij Ecomare. Dode zeehonden en of bruinvissen worden zo snel mogelijk afgevoerd, soms voor onderzoek naar Imares maar meestal naar de destructie. Voor nog grotere zeezoogdieren zoals de walvis of bultrug wordt door ons als strandvonder een professioneel bergingsbedrijf ingeschakeld.

De strandvonderij in Den Helder is decennia lang in de handen van de familie Bontes geweest. Vanaf 2018 wordt dit uitgevoerd door de SSN waar medewerkers op 12 juni worden beëdigd als hulp-strandvonder. De burgemeester is in naam de strandvonder. Dit is in de wet op de strandvonderij zo geregeld.

Strandvondsten
Vrijwel dagelijks spoelen er uit zee spullen aan op de Helderse stranden. Zeewier, plastic producten, dode zeevogels, bruinvissen, zeehonden en wrakhout. Het meeste hiervan wordt door de SSN afgevoerd als strandafval. Soms spoelen voorwerpen aan, die nog een bepaalde waarde vertegenwoordigen en onbedoeld in zee terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld na een schipbreuk of overboord geraakte ladingen van zeeschepen. Als dit soort voorwerpen op het strand worden gevonden, mag de vinder ze niet zelf houden. Deze voorwerpen dient u af te geven bij de gemeentelijke strandvonder.

Strandvonder
Een (hulp)strandvonder is een door de gemeente aangestelde persoon, die aangespoelde of opgeviste goederen bewaart tot de rechtmatige eigenaar ze opeist. Vaak tegen betaling van de onkosten voor het bergen, opslaan en het uitbetalen van een vindersloon. Als de eigenaar afstand doet van zijn eigendom, mag de strandvonder het voorwerp verkopen om zo de gemaakte kosten te dekken. Volgens de Wet op de Strandvonderij uit 1931, is in elke kustgemeente de burgemeester automatisch strandvonder. Hij heeft één of meerdere hulpstrandvonders. Voor Den Helder zijn dit de strandmanager Ruud Koelewijn en assistent Erik den Boer.

Bij wie kan ik in Den Helder en Julianadorp een strandvondst afgeven?
U kunt uw voorwerp(en) afgeven bij een van de strandposten of aan de medewerkers van de SSN.

Jutten of jatten
Wat is het nu eigenlijk: jutten of jatten? Volgens de wet is jutten verboden: alles wat op het strand wordt gevonden, moet naar de strandvonder of de politie worden gebracht. De strandvonderij bewaakt de stranden en wanneer er goederen aanspoelen, worden die veiliggesteld door de strandvonder. Vaak worden de spullen via openbare verkopingen verkocht of tegen borgloon teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De vinder heeft recht op een vindersloon. Eigenlijk is jutten, waarbij de vinder de spullen zelf houdt of verkoopt, dus jatten maar veel kustbewoners zien dat niet zo.

Jutten wordt meer gezien als een spel waarbij het de kunst is de strandvonders te slim af te zijn. Tegenwoordig is er niet meer zo veel te jutten. De schepen zijn zeewaardiger geworden en de lading is beter verpakt, waardoor er niet veel meer aanspoelt. In de afgelopen decennia was dat nog wel anders. Tijdens zware stormen spoelden verschillende containers op de stranden aan gevuld met sigaretten, schoenen, televisies en ladingen hout. De laatste grote lading was in januari 2018. Toen spoelden er balken en palen aan van een Russisch schip.

Wat vindt je zoal op het strand?
Hoewel het strand er redelijk rustig en verlaten uitziet, zijn er toch wel heel veel dieren te vinden op het strand, in het water en in de duinen. Wat te denken van bijvoorbeeld: Vissen, krabbetjes, kreeftjes en garnalen, schelpen, vogels (meeuwen, strandlopers, tapuiten), landzoogdieren (konijnen, vossen etc.)maar ook zeehonden, amfibieën en reptielen (padden, hagedissen) en natuurlijk kwallen. En dat zijn alleen nog maar de hoofdsoorten! Als je een goed overzicht wilt, kijk dan op de site van Ecomare en of Strandvondsten. Maar meestal zijn het kleine dingen die je op het strand kunt vinden als schelpen, zeesterren, krabbetjes, inktvisschildjes en wier. Soms gebeurt het ook wel eens dat er wat grotere dieren plotsklaps in zee of op het strand verschijnen. Het gaat dan meestal om dieren die daar niet helemaal normaal thuishoren als bruinvissen of walvissen.

Eb en Vloed
Twee keer per dag wordt het water hoog en weer laag op het strand, we noemen dat Eb en Vloed. Maar hoe komt dat nu? Nou dat komt door de aantrekkingskracht van de maan en de zon op de aarde en dus ook op het water op aarde.

Spelletjes voor op het strand
Op het strand hoef je je natuurlijk niet te vervelen, je kunt strandkastelen bouwen, kuilen graven, vliegeren of gewoon gezellig een spelletje met elkaar doen.

Werkbladen
Verder is er ook een leuk werkblad voor op school te vinden op met op de site vele leuke en leerzame filmpjes. Een speciaal dier wat je kunt vinden aan de kust is de “zeenaald”, dit is een familielid van het zeepaardje.