Ook SSN Lifeguard worden? Solliciteer NU op SSNLifeguards.nl

Wil jij de leukste zomerbaan van 2023? Lees dan snel verder, want de vacature voor nieuwe lifeguards staat weer open!

Als SSN Lifeguard ben je het gezicht voor de strandgasten op de stranden van Den Helder. Je bent een echte teamplayer en houd van een actieve baan met veel zon, zee en gezelligheid.

Als SSN Lifeguard ben je verantwoordelijk voor een veilig en schoon strand. Je begint iedere dag met het opstarten van de posten en het klaarzetten van alle reddingsmiddelen. Je bewaakt het strand en spreekt mensen aan op de mogelijke gevaren.

Heb je nog geen ervaring als Lifeguard, maar kijk je uit naar een zomer vol zon, zee en gezellige collega’s? Solliciteer dan uiterlijk 31 maart als SSN Lifeguard.

Wij leiden je op en je krijgt de mogelijkheid om diploma’s te behalen voor EHBO en Lifeguard. Daarnaast bieden wij een goed salaris en gratis overnachtingsmogelijkheden op de hoofdpost. Je slaapt dus op het strand.

Durf jij in het diepe te duiken?

 

WAT WIJ ZOEKEN

  • Een sportieve teamplayer

  • Minimaal 16 jaar oud

  • Minimaal 3 weken aaneensluitend beschikbaar tussen 24 juni en 3 september

  • Communicatief vaardig

  • Goede zwemmer (400 meter binnen 8 minuten, wordt getest)

  • Je beschikt over kennis van eerste hulpverlening of bent bereid hier meer over te leren

 

 

Verdere informatie vind je op SSNLIFEGUARDS.NL

OF SOLLICITEER NU!

Per direct in Den Helder een rookverbod in bossen en duinen.

 

„In overleg met de ambtelijke top van Den Helder is een rookverbod ingegaan”, zegt voorzitter Jan Roelofsen. „We hebben in onze APV geregeld dat zodra het natuurbrandrisico omhoog gaat naar fase 2, er een rookverbod geldt.” Het verbod geldt ook op heide en veengronden.

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken bij bossen, duinen en hei extra wagens met een watervoorraad geplaatst, omdat de natuur gortdroog is. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt.

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is al weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen.

Testen met drone’s voor strandbewaking

Ufo’s op het strand! Die zwemmers dwingend aanspreken. Vanaf volgend jaar gaan die drones langs de Noordzeekust mensenlevens redden. ’Tijd is cruciaal, juist dat winnen we hiermee’

Een drone overziet de strandveiligheid aan de kust bij Julianadorp.

Een drone overziet de strandveiligheid aan de kust bij Julianadorp.© Aangeleverde foto

Artikel uit het NHD
Lars van der Bel

JULIANADORP

Is het een meeuw? Of een vlieger? Of is het een kite? Strandgangers kijken op hun vrije zomermiddag raar op als een ufo (unidentified flying object) enkele zwemmers op straffe maar verhelderend toon toespreekt. „Kijk, mooi hè”, zegt Eric den Boer op een afstandje. „Ze worden naar links verwezen, van de strekdam weg. Het werkt echt.”

Assistent strandmanager Den Boer van Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN), de organisatie die zorg draagt voor de veiligheid en het schoonhouden van het strand rondom Den Helder, is in zijn nopjes met de drone die wordt getest. „Moet je horen.” zegt Den Boer als het gevaarte voor de strandpost zweeft. „Hulp is onderweg, blijf rustig”, klinkt het luid en duidelijk uit de drone die zich kort daarvoor als hulp van de reddingszwemmers heeft geïntroduceerd.

Den Boer: „En dat in het Nederlands, Engels en in het Duits.”

De drone is van levensbelang, vult strandmanager Ruud Koelewijn aan. „Tijd speelt hier een belangrijke factor. En juist dat is wat we met de inzet van drones kunnen winnen.”

Vanuit de strandpost wordt de drone bestuurd.

Vanuit de strandpost wordt de drone bestuurd.© Aangeleverde foto

Maar voordat de drones daadwerkelijk kunnen worden ingezet, moet er dus uitgebreid worden getest. En dat gebeurt vandaag aan de hand van vijf scenario’s. Hoewel voorbereid zijn de acterende reddingszwemmers binnen de scenario’s aan hun lot overgelaten, om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Koelewijn: „Het is niet: er loopt ergens een kind in de duinen en we speuren het op. Nee, het is: er is een kind zoek!” En daarmee wordt nog maar eens aangetoond dat de basisvaardigheden van een reddingszwemmer doorslaggevend blijven. „Het belangrijkste blijft om op dat moment de juiste vragen te stellen. Waar en wanneer zag u uw kind voor het laatst? Hoe ziet uw kind eruit? En is het een jongen of een meisje? Aan de hand van die laatste vraag kun je bijvoorbeeld al een inschatting maken waar het kind naartoe is gelopen: jongens lopen vaak met de wind mee, meisjes lopen vaker tegen te wind in omdat anders het lange haar in hun gezicht waait.” Het zou ook een voordeel opleveren als je een foto van je kind neemt zodra je op het strand bent. en die bij vermissing met de strandwachten deelt. De herkenning wordt dan een stuk eenvoudiger.

Het doel is om uiteindelijk luchtverkeersleiding voor droneverkeer te ontwikkelen.

© Foto RedMouse

Den Boer: „Nu hadden we het kind binnen vijftien minuten gevonden. Als we het kind zonder drone moeten zoeken ben je veel meer tijd kwijt. Je hoeft niemand uit te leggen, en ouders zeker niet, wat voor verschil dat maakt. Dat lijkt me duidelijk.”

Defibrillator

Dan over het gevaar van de zee. Dat lijkt te zijn toegenomen, beamen de strandmanagers als we nieuwsberichten over muien doornemen. Toch speelt ook onwetendheid niet zelden een ongelukkige rol in het leed, ziet Koelewijn. „Je gelooft het soms niet wat je meemaakt. Laatst troffen we twee kinderen aan in het water, van 6 en 3 jaar oud. Ze stonden er tot hun middel in en zochten mama. Mama zat op het terras met een bel wijn, met haar rug naar de zee en op haar mobiel. Ze denken soms dat dit een meertje is. En dan nog.”

Onwetendheid in combinatie met de toegenomen populariteit van strandrecreatie, vult Den Boer aan. „Mensen raken ook eerder het overzicht kwijt in de drukte. Een drone kan dan het verschil maken.”

Het overzicht dat de drone biedt – mét warmtebeeldcamera – en de mogelijkheid iemand te kalmeren of instrueren, laat zich nog meer gelden op zee. Waar op het strand mensen het zicht ontnemen en in de duinen het gras en hoogteverschillen dat doen, zijn dit in het water de golven.

Koelewijn: „Zelfs in onze boot heb je met een beetje golfslag maar zicht tot een meter of honderd. Golven zijn verraderlijk.” En dat geldt evenzeer voor de reddingszwemmers zelf. „Dat is ook fijn hieraan: de drone kan in dit geval boven de drenkeling hangen zodat de reddingszwemmer weet waar hij naartoe moet, ook als er hoge golven zijn.”

Den Boer: „Drones blijven een aanvulling. Ze kunnen het werk niet van ons overnemen, maar ze maken het wel veel makkelijker. Ik zie echt mogelijkheden.”

„Hulp is onderweg, blijf rustig”, klinkt het luid en duidelijk uit de drone.

„Hulp is onderweg, blijf rustig”, klinkt het luid en duidelijk uit de drone.© Foto RedMouse

En dat is nog buiten op handen zijnde innovaties gerekend. „Met de volgende software-update zijn we ook in staat iemand toe te spreken via de speakers”, weet Thomas Brinkman. „Zo kun je mensen en kinderen nog beter aanwijzingen geven.”

Brinkman is hier vandaag namens AirHub, een bedrijf gespecialiseerd in software en regelgeving voor drones. De drones zelf en bijbehorende piloten worden beschikbaar gesteld door DroneQ Robotics. Het zijn allemaal partijen die elkaar op hebben gezocht met als doel het mariniseren van de dronetechniek, oftewel: het gebruiken van drones voor werkzaamheden op en rondom zee, waaronder strandveiligheid. Spin in dit web van techniek en eerste hulp is John Spee, van technologiecluster METIP.

Infraroodbeeld, scenario 2: met behulp van een warmtebeeldcamera vinden twee reddingswerkers een kind terug in de duinen.

Infraroodbeeld, scenario 2: met behulp van een warmtebeeldcamera vinden twee reddingswerkers een kind terug in de duinen.© Aangeleverde foto

Spee: „Wat in de toekomst misschien ook mogelijk is, is dat we er dingen mee kunnen vervoeren. In dit geval zou dat betekenen dat je bijvoorbeeld een AED (Automatische Externe Defibrillator) naar iemand kan vliegen die net onwel is geworden. Zo kunnen omstanders alvast reanimeren.”

Vozen

Maar ondanks alle voordelen zijn er nog wel wat drempels te nemen, onder de noemers privacy en luchtverkeersveiligheid. Dat laatste is iets wat tijd en overleg gaat kosten, ziet Brinkman met vliegveld De Kooy om de hoek. Het doel is om uiteindelijk luchtverkeersleiding voor droneverkeer te ontwikkelen, legt hij uit, in overleg met de nationale luchtverkeersleiding. „Dan kunnen we op afstand meerdere drones besturen, met iedere drone een eigen box om vanaf op te stijgen, te landen en op te laden. En dan hebben we ook groter bereik dan de twee kilometer die we nu per piloot hebben.”

„Vanaf hier kan die drone gewoon zien wat de naam van dat schip is.” F237 staat erop, ziet hij op het scherm van de piloot; een fregat van de Royal Navy. „Ongelooflijk toch.”

„Vanaf hier kan die drone gewoon zien wat de naam van dat schip is.” F237 staat erop, ziet hij op het scherm van de piloot; een fregat van de Royal Navy. „Ongelooflijk toch.”© Foto RedMouse

En wat privacy betreft is het vooral wennen en goed vertrouwen hebben. Stelletjes die liggen te vozen op het strand hoeven niet bang te zijn voor pottenkijkers, benadrukt Den Boer. „We gaan niet patrouilleren om strandgangers in de gaten te houden. We zullen de drones hoofdzakelijk inzetten voor reddingsoperaties.”

Glimlachend: „Wat wel fijn zou zijn is als we mensen kunnen oproepen hun troep op ruimen. Bijvoorbeeld zwervers die bij Den Helder in de duinen slapen: ’Mannen goedemorgen, ruimen jullie je zooi even op?’”

Dan weer serieus. „De veiligheid staat voorop. Maar ik zie mogelijkheden. Moet je zien”, zegt Den Boer vol verwondering terwijl hij naar een grijs gevaarte in de verte wijst. „Vanaf hier kan die drone gewoon zien wat de naam van dat schip is.” F237 staat erop, ziet hij op het scherm van de piloot; een fregat van de Royal Navy.

Den Boer: „Ongelooflijk toch.”

Den Helder voor de vierde keer Schoonste strand van Noord-Holland

Ook voor 2022 is Den Helder uitgeroepen tot Schoonste strand van Noord-Holland. Deze jaarlijkse verkiezing is sinds 2016 vier keer gewonnen door Den Helder.

Wij zijn trots op onze medewerkers die voor dag en dauw opstaan om voor u een schoon strand te realiseren. Bovendien op alle vrijwilligers die, tijdens het uitlaten van de hond of hun dagelijkse strandloop, afval rapen en in de jutbakken of kliko’s gooien. Maar ook op de strandgasten die na een dag genieten op het strand hun overgebleven afval meenemen en niet op het strand laten liggen. Zonder jullie hulp was dit niet mogelijk!

EEN ZOMERBAAN ALS LIFEGUARD?

Wil jij de leukste zomerbaan van 2022? Solliciteer dan als Lifeguard bij de SSN en misschien werk jij aankomende zomer wel als strandwacht op de stranden van Den Helder.

Jij bent een echte teamplayer en een vast gezicht voor de strandgasten op de stranden van Den Helder. Jij houdt ervan om met collega’s voor, tijdens en na werktijd het beste uit jezelf naar boven te halen. Durf jij in het diepe te duiken?

 

Heb je nog vragen? Stuur ons een mailtje of stuur een bericht op Facebook of Instagram

 

 

 

SSN strandwachten geslaagd voor Junior en Lifeguard

Na vorige week de EHBO opleiding, zijn vandaag de examens voor Junior Lifeguard(de zwemmers en redders) en Lifeguard (de leiders) met behulp van Reddingsbrigade Nederland gehouden. Met succes mogen we wel zeggen. Dertien nieuwe junioren en twee Lifeguards zijn geslaagd voor hun diploma. Het seizoen is nagenoeg ten einde en er hebben zich gelukkig geen grote incidenten voor gedaan. Dat dit anders kan weten we helaas ook, het blijft opletten!

Na de breuk met Reddingsbrigade Den Helder heeft de SSN assistentie van Reddingsbrigade Nederland gevraagd bij het opleiden van de nieuwe strandwachten. Daaraan is gehoor gegeven en hebben de instructeurs Erik, Jos en Ben ons geholpen, samen met de (eigen) trainingen tijdens het seizoen als resultaat dat bijna iedereen is geslaagd. We bedanken zowel de instructeurs maar ook alle anderen voor het enthousiasme en de getoonde inzet om dit voor mekaar te krijgen.

Het nieuwe seizoen 2022 zien we weer met vertrouwen tegemoet. Ook dan kunnen we weer verse strandwachten gebruiken en gaan we zeker door met opleiden voor Junior maar ook voor Lifeguard en Senior.

 

De Helderse Coöperatieve Windmolen Vereniging ‘De Eendragt” steunt de SSN met zonnepanelen

Vandaag is met een klein beetje ceremonieel, de post Zandloper voor de 2de geopend en is gelijk de overeenkomst met de Helderse Cooperatieve Windmolen Vereniging “De Eendragt” afgesloten.
De Eendragt steunt de Stichting Strandexplotatie Noordkop (SSN) met de aanschaf en investering van de Zonnepanelen op de nieuwe strandpost de Zandloper.
Maar liefst 15 zonnepanelen, in totaal 4500 kW om onze nieuwe post volledig duurzaam en energieneutraal te maken. De plannen zijn o.a. om met de overwaarde van de panelen ook de strandopgang  een stuk fietsvriendelijk in te richten en daar laadpalen te plaatsen voor de bezoekers met Elektrische fietsen en scooters.
Een nieuwe service die we de strandbezoekers dan weer kunnen bieden.
Dankzij de steun van de Eendragt, hebben wij  als SSN ook net de financiele ruimte gekregen om de communicatiemiddelen van de posten te vervangen door nieuwe digitale apparatuur. Om ook dit nieuwe seizoen de zaken nog beter te bewaken en te communiceren met alle hulpdiensten.
Onze dank gaat uit naar het bestuur en de vereniging van de Eendragt,.
Ontzettend veel dank voor jullie steun en hulp aan onze stichting.

Nieuwbouw strandpost Zandloper start morgen

Het is zover, nadat in november de palen geboord waren is het morgen tijd om daar de balkenlaag op te bevestigen. Daarna wordt in twee maanden de post opgebouwd. Aflevering half april dus ruim =voor het badseizoen.

De post wordt een kopie van strandpost Duinoord dus ook met openbare toiletten. Zo zijn in 5 jaar tijd alle posten vernieuwd. We zijn er blij mee.

Den Helder nog steeds schoonste strand van Noord-Holland

Voor het tweede jaar op rij heeft Den Helder de prijs gewonnen voor het Schoonste Strand in de provincie Noord-Holland.

Sinds de instelling van de prijzen per provincie vier jaar geleden werd Den Helder drie maal eerste en een maal tweede.

De prijs is donderdag 30 juli uitgereikt op het strand van Julianadorp. De Nederlandse stranden zijn ook dit jaar schoner geworden, zegt organisatie Strand Nederland. De inspecteurs waren langs de hele kust te spreken over de toegenomen schoonheid en vonden met name minder wegwerpplastic dan voorgaande jaren.

Stranden Den Helder en Julianadorp open,

Onze stranden zijn ondanks Corona open als normaal. Natuurlijk wel met de 1.5 meter afstand houden en dat is bij ons prima mogelijk. Ruimte en rust genoeg. De paviljoens zijn ook weer open, de terrassen zijn aangepast en wachten op uw komst. Het gebruik van de openbare toiletten is ook weer toegestaan.

Graag willen wij de toiletten op mooie dagen openen in de periode tot 27 juni. Deze dienen regelmatig schoongehouden te worden zeker in deze tijd. Wilt u ons helpen?

Hieronder een artikel uit het Noord-Hollands dagblad van 4 juni.

Wie wil doordeweeks de toiletten aan het strand beheren, zodat wildpoepen op het strand en in de duinen niet meer nodig is?

De Stichting Strandexploitatie Noordkop is op zoek naar personen die dat willen doen. Secretaris Frans Slee van SSN legt uit dat toiletten in strandpaviljoens alleen toegankelijk zijn voor gasten. ,,Bij Paal 6 en Duinoord is dat niet zo’n probleem, want daar hebben we nieuwe posten staan. De toiletten zijn van buiten toegankelijk. Alleen bij De Zandloper hebben we dat niet. Die post wordt hopelijk komende winter gebouwd. We hebben enkele mobiele toiletten gekocht waar bezoekers gebruik van kunnen maken. Die toiletten zijn inmiddels op de riolering aangesloten. Er is een enorme run op die voorzieningen, maar we hebben er gelukkig twee kunnen bemachtigen.’’

Schoon

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, moeten de toiletten bij de strandposten schoon zijn. Frans Slee hoopt dat vrijwilligers zich aanmelden voor dat baantje. Zij krijgen een vrijwilligersvergoeding. Wie een bijbaantje zoekt, mag ook reageren:

,,Het gaat om de periode tot 27 juni. En vanaf eind augustus. Want dan kunnen de toiletten de hele week open. Dat haalt druk op de strandpaviljoens weg. Wij verwachten van de vrijwilligers dat zij de toiletten regelmatig schoonmaken. Wie gebruikmaakt van het toilet moet de handen ontsmetten bij het betreden van het toilet en bij vertrek. De beheerder van de toiletten moet er voor zorgen dat er ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn.’’ Met geïnteresseerden gaan we afspraken maken over de invulling van de functie.’’

Wildpoepen

Het gaat om drie posten, met drie toiletgroepen. Slee: ,,Er is een herentoilet, een damestoilet een een toilet voor mindervaliden. Drie toiletten per strandslag dus, behalve op De Zandloper. Daar zijn er twee.’’

Om wildpoepen en -plassen te voorkomen, zijn de toiletten hard nodig, zeker op werkdagen, legt de secretaris uit. ,,We willen het kwaliteitsniveau van onze stranden handhaven en het voor iedereen toegankelijk houden. Vroeger konden strandbezoekers bij de paviljoens terecht. Dan kan niet meer, vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Ik kan de toiletten doordeweeks niet open laten, want onze eigen mensen zijn dan druk bezig met allerlei andere werkzaamheden. Vijf medewerkers die continu die zevenenhalve kilometer strand moeten nalopen. Ik zie geen kans om hen regelmatig bij de toiletten aanwezig te laten zijn. Dat mag niet de veiligheid in het gedrang brengen. Met mooi weer worden de stranden bewaakt en dan kunnen de strandwachten controle houden.’’

Borden

SSN is ook met andere maatregelen bezig om het strandbezoek veilig te laten verlopen. ,,We zijn daarover in overleg met de gemeente Den Helder’’, legt Frans Slee uit. ,,We hebben het onder meer over borden waarop aangegeven is aan welke regels strandbezoekers zich moeten houden. Je kunt wel borden in zes talen neerzetten, maar die leest geen hond. We denken druk na over een manier om het voor iedereen zo duidelijk, begrijpelijk en simpel mogelijk te houden.’’

De zwemveiligheid heeft ook topprioriteit: ,,De watertemperatuur is nog niet zo hoog, maar het wordt langzaam aan behoorlijk druk. We houden ook rekening met het waterbedeffect dat zou kunnen ontstaan. Als de stranden van bijvoorbeeld Zandvoort en Bloemendaal bomvol zitten, zou het zomaar kunnen dat het hier erg druk wordt. dat kunnen we natuurlijk niet voorspellen, maar we willen er wel op voorbereid zijn. Als handhaving nodig mocht zijn, kunnen wij snel contact leggen met boa’s. Daar zijn afspraken over gemaakt.’’

De strandwachten krijgen voldoende beschermingsmiddelen als mondmaskers, brillen en schorten. Slee: ,,We hebben ook nagedacht over hoe we strandbezoekers bij calamiteiten kunnen helpen. Het kan zijn dat we niet zelf een pleister aanbrengen op iemands been, maar een familielid vragen dat te doen.’’

Veiligheidsregio

De post bij De Zandloper in Julianadorp is inmiddels zo goed als opgebouwd.

,,Van de Veiligheidsregio mochten wij die nog niet opbouwen. Het heeft even geduurd voordat wij daar groen licht voor kregen. De vrees was dat de werkzaamheden een aanzuigende werking zouden kunnen hebben op mensen die wilden weten wat daar gebeurde. Om veiligheidsredenen kregen we daar dus geen toestemming voor. Dat was allemaal niet rampzalig. Het betekent wel dat er nu meer druk op de ketel is gezet. Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan die post.’’

Wie een (vrijwilligers)baantje zoekt op het strand kan contact opnemen met Frans Slee: 06-5576 2315