Strandslag Huisduinen

 

HDopgang2Locatie
GPS coördinaten:
N 52.9493 / O 4.71869 (lengte- en breedtegraad)
Begin opgang: Admiraal Verheul Plein (naast fort Kijkduin)

Algemeen
Aan de rand van Den Helder ligt aan de dijk het oude dorpje Huisduinen waar nog één van de oudste en mooiste vuurtorens van Nederland staat. Na een mooie wandeling langs het oude fort Kijkduin en de dijk komt u bij de strandopgang Huisduinen. Dit is de meest noordelijk gelegen strandopgang van het vaste land van Nederland. Hier vindt u een rustig familiestrand voorzien van een strandpaviljoen. Let op, bij het fietsen op de dijk kan het door water en zand erg glad zijn!

Faciliteiten13450144_481474792051951_3753933852207906007_n
Het strandpaviljoen “Faktor 30” is begin 2016 na een felle brand in 2014 herbouwd. Ze voeren een eenvoudige maar smakelijke kaart en beschikken over toiletten en een stranddouche. Het paviljoen staat alleen in de zomerperiode op het strand.

Dit is een onbewaakte strandopgang en er zijn geen faciliteiten voor mindervaliden aanwezig.

Het paviljoen is meer malen per jaar het start of eindpunt van evenementen zoals Rondje Razende Bol, halve marathon, zwemmen naar Texel etc.

Vuurtoren de Lange JaapVuurtoren de Lange Jaap.De hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa (63,45 meter) gebouwd in 1877. Momenteel wordt onderzocht of deze moet worden afgebroken i.v.m. scheurvorming in vloeren en wand. De directe omgeving is afgezet i.v.m. instortingsgevaar.

Huisduinen fort kijkduin

Ingang Fort Kijkduin

 

Fort Kijkduin
Oud Napoleontisch fort gebouwd in 1811- 1813.
Nu onderkomen voor het Museum Fort Kijkduin en Zee Aquarium. Er zijn geregeld rondleidingen in het fort door zeer enthousiaste vrijwilliger. www.fortkijkduin.nl

 

De Grafelijkheidsduinen direct achter het strand.
Dit gebied was vroeger eigendom van de graven van Egmond en dankt daar dan ook zijn naam aan. Hierna was het gebied in gebruik voor waterwinning.Toen de waterwinning stop gezet werd in 1982 ontstond een mooi natuurgebied met duinmeertjes. Nu is het gebied in beheer van Landschap Noord-Holland. In het afgesloten deel grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Er lopen wandel- en fietspaden door het gebied die vrij toegankelijk zijn en er worden ‘s zomers excursies door Landschap Noord-Holland georganiseerd. www.grafelijkheidsduinen.nl

 

Storm aan Zee
Een bar/burger restaurant met mooi uitzicht op de zee, de Razende Bol en Texel.

Heerlijk om gezellig buiten of binnen te genieten van een drankje, lekkere sateh of burger. www.stormaanzee.nl

 

 

Restaurant Nogal Wiedus
Het waddengevoel aan het vaste land met eten, drinken én meer: dát is Nogalwiedus! Strandtent, eet- en drinkgelegenheid, plek om samen te komen en te genieten op de dijk met uitzicht op zee, de Razende Bol en Texel. 

www.nogalwiedus.nl

 

 

Grand Hotel Beatrix 
Ontdek de ongeëvenaarde culinaire beleving van fine dining restaurant C’est La Vie met een prachtig uitzicht over de Noordzee en de ambachtelijke gezelligheid van bistro Meatclub. De ideale locatie voor een zorgeloze vakantie, een succesvolle zakelijke bijeenkomst of een feestelijke avond uit.      www.grandhotelbeatrix.nl

 

In het zomerseizoen rijdt de Kustbus  (851) vanaf het NS station Den Helder naar deze strandopgang, de bus stopt bij Fort Kijkduin. Vanaf Fort Kijkduin is het ongeveer 5 minuten lopen naar het strand.

Parkeren en bereikbaarheid

Het strand is het beste te bereiken met de fiets. Komt u met de auto dan is parkeren in Huisduinen gratis voor onbepaalde tijd. U kunt parkeren boven aan de dijk bij Fort Kijkduin (beperkte hoeveelheid plaatsen) of op het lager gelegen terrein aan de Mesdagstraat (onder de poort door).

Toegang voor mindervaliden
De toegangsweg naar het strand is geheel verhard maar gaat over een redelijk steile helling langs de zeepromenade, wat het strand slecht bereikbaar maakt voor mindervaliden. In de gemeente Den Helder hebben de strandopgangen Duinoord, Zandloper en Julianadorp speciale voorzieningen voor mindervalide bezoekers en deze strandopgangen zijn dan ook beter toegankelijk voor mindervaliden.