Strandslag Donkere Duinen / Hengstepad

 

LocatieHPopgang
GPS coördinaten:
N 52.9369 / O 4.71539 (lengte- en breedtegraad)
Begin opgang: Aan het einde van het Hengstepad.

Algemeen
Achter het mooie natuurgebied en recreatiebos de Donkere Duinen vindt u strandslag Donkere Duinen, in de volksmond ook wel bekend als opgang Hengstepad. De strandslag Donkere Duinen is alleen lopend of per fiets te bereiken. Voordeel is dat u kunt genieten van een heel mooi en vooral rustig familiestrand. De opgang waait regelmatig dicht met zand, houdt u rekening met een pittige klim als u van het strand terug komt. Deze opgang is dus minder geschikt als u zwaar beladen bent of een mindere conditie heeft. Dan raden wij u strandslag Duinoord aan.

Faciliteiten
Op deze strandopgang zijn geen faciliteiten aanwezig, toiletten en horeca vindt u op de naastgelegen strandopgangen Huisduinen en Duinoord, lopend te bereiken over het strand. Donkere Duinen / Hengstepad is een onbewaakte strandopgang, in het zomerseizoen wordt er vanuit strandslag Duinoord wel gesurveilleerd door de SSN Strandwachten

Donkere Duinen

Donkere Duinen

Donkere Duinen
Kort na de Eerste Wereldoorlog (1917) als werkgelegenheid aangeplant recreatiebos. In de loop der jaren uitgebreid met het Refugium, een aangelegd natuurgebied met duinmeertjes. Voor meer informatie zie hier.

Door het duingebied lopen diverse fiets- en wandelroutes. Informeer hiervoor bij de VVV Den Helder.

 

Grafelijkheidsduinen

Grafelijkheidsduinen

De Grafelijkheidsduinen (aan het einde van het Hengstepad rechts).

Dit gebied was vroeger eigendom van de graven van Egmond en dankt daar dan ook zijn naam aan. Hierna was het gebied in gebruik voor waterwinning. Toen de waterwinning in 1982 werd stopgezet, ontstond een mooi natuurgebied met duinmeertjes. Nu is het gebied in beheer van Landschap Noord-Holland. In het afgesloten deel grazen Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Er lopen wandel- en fietspaden door het gebied die vrij toegankelijk zijn en er worden ‘s zomers excursies door Landschap Noord-Holland georganiseerd.

Bereikbaarheid Donkere Duinen

Bereikbaarheid Donkere Duinen

 

Parkeren en bereikbaarheid

Komt u op de fiets of wandelend dan is het strand probleemloos te bereiken.
Met de auto is dat lastig. Aan het begin van het Hengstepad is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar. Vanaf daar is het een goede kilometer lopen naar het strand.